Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα της ΠΑΕ στον Γεωργέα


Το χθεσινό match programme του αγώνα με την Κέρκυρα, ήταν αφιερωμένο στον Νίκο Γεωργέα. Μεγάλη συνέντευξη και ένα έξτρα αφιέρωμα στον «Φούλη», που φέτος κλείνει 10 χρόνια με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Διαβάστε την μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα του άσου της ΑΕΚ, όπως την παρουσιάζει η ΠΑΕ και την αφιερώνει στον παίκτη που έχει προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα κλήθηκε να δώσει, όταν υπέγραφε για πρώτη φορά στην Ένωση.



«Από το 1979, όταν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έγινε επαγγελματικό, μόλις εννέα παίκτες συμπλήρωσαν δεκαετία με τη φανέλα της ΑΕΚ: Μανωλάς, Οικονομόπουλος, Καραγκιοζόπουλος, Παύλος Παπαϊωάννου, Σαβέβσκι, Βάιος Καραγιάννης, Ατματζίδης, Κασάπης, Κωστένογλου. Πλέον η λίστα απέκτησε το δέκατο μέλος της και δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο της εξέδρας Νίκο Γεωργέα. Δέκα χρόνια στην ΑΕΚ, 218 συμμετοχές, τρεις τελικοί Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (ένα τρόπαιο), παρουσία σε τρία Τσάμπιονς Λιγκ, ένα γκολ κόντρα στην Λάρισα που πανηγυρίστηκε όσο κανένα άλλο, αμέτρητες χαρές αλλά και λύπες...

Στις 19 Νοεμβρίου του 2000 η ΑΕΚ του Γιάννη Παθιακάκη γνωρίζει ήττα-σοκ με 3-1 στην Καλαμάτα από την τοπική ομάδα. Κορυφαίος της αναμέτρησης ένας 24χρονος στόπερ, ο οποίος εξουδετέρωσε το μεγάλο επιθετικό «όπλο» της Ένωσης, τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ήταν ο Νίκος Γεωργέας, ο οποίος αγωνιζόταν ήδη μια πενταετία στη μεσσηνιακή ομάδα (65 συμμετοχές) με ένα εξάμηνο διάλειμμα το 1996, όταν είχε παραχωρηθεί δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα.
Τον Ιανουάριο του 2001 η ΑΕΚ εκταμίευσε 1.500.000 ευρώ και έκανε δικό της τον Καλαματιανό μπακ, παρότι στο ρόστερ υπήρχαν κεντρικοί αμυντικοί εγνωσμένης αξίας (Δέλλας, Καψής, Κωστένογλου, Φερούζεμ). Ο Γεωργέας υπέγραψε το συμβόλαιο 3+2 χρόνων με... σπασμένο χέρι και συνολικά εκείνη την περίοδο αγωνίστηκε εννέα φορές με τα κιτρινόμαυρα. Έκανε το ντεμπούτο του ως αλλαγή στις 5 Μαρτίου, σε αγώνα με την Παναχαΐκη στην Πάτρα, και αμέσως μπήκε στη βασική ενδεκάδα για τα δύο επόμενα παιχνίδια με τις πρώην ομάδες του, Καλαμάτα και ΠΑΣ Γιάννινα.
Η επόμενη σεζόν βρίσκει την ΑΕΚ ενισχυμένη και ο νέος προπονητής Φερνάντο Σάντος καθιερώνει τον Γεωργέα στο δεξί άκρο της άμυνας. Αυτή ήταν η πιο «γεμάτη» χρονιά της καριέρας του, αφού αγωνίστηκε σε 21 από τα 26 ματς του πρωταθλήματος και στα 20 Κυπέλλου και Ευρώπης. Η Ένωση έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό αλλά κατέκτησε το Κύπελλο, με τον 26χρονο παίκτη να αγωνίζεται στα 90 λεπτά του τελικού και να παίρνει μια προσωπική «ρεβάνς» από τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.
Η επιστροφή του Βασίλη Μπορμπόκη στην ΑΕΚ μετέτρεψε τον Γεωργέα σε αναπληρωματικό τις επόμενες δύο περιόδους, ωστόσο η απόφασή του να ανανεώσει το συμβόλαιό του για άλλα τρία χρόνια τον Ιανουάριο του 2004, εν μέσω πλήρους διοικητικής αβεβαιότητας, «κερδίζει» τους πάντες. Παράλληλα, μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Κασάπη, παίρνει παιχνίδια ως αριστερό μπακ και αποδεικνύεται «πολυεργαλείο» για κάθε προπονητή.
Ένα χρόνο αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2004, έρχεται η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του: λίγα λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης με τον Ιωνικό, αποχωρεί τραυματίας και οι γιατροί διαγνώσκουν περινεφρικό αιμάτωμα, το οποίο θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του! Έμεινε τελικά τέσσερις μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε χάσει άλλους τόσους στην αρχή της σεζόν λόγω τραυματισμού σε φιλικό με την Μπρέσια.
Το ασίγαστο πάθος του Γεωργέα τον βοηθάει να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και η δικαίωση έρχεται την 31η Οκτωβρίου του 2005 στην Νέα Σμύρνη. Με μια εκπληκτική εμφάνιση οδηγεί την ΑΕΚ στη νίκη με 2-0 και γνωρίζει πρωτοφανή αποθέωση από τους φιλάθλους της, οι οποίοι εμπνέονται το γνωστό σύνθημα για τα... φυτά της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Μάλμπασα, Παουτάσο, Ουντέζε και λοιποί ακραίοι μπακ έρχονται και φεύγουν από την ομάδα, αλλά ο Γεωργέας σταθερός. Παρών στον (χαμένο) τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2006, παρών στην πρώτη νίκη της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ επί της Λιλ την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, παρών όμως και στον πικρό αποκλεισμό από το Χαΐδάρι στα πέναλτι οκτώ ημέρες αργότερα.
Το 2007-08 η ΑΕΚ ξεκινάει με βασικούς στα άκρα της άμυνας τους Ράμος, Αρουαμπαρένα και τον Γεωργέα στα... πιτς λόγω νέου σοβαρού τραυματισμού. Επιστρέφει στην ενεργό δράση τον Μάρτιο και ο Νίκος Κωστένογλου τον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ως βασικό στο εμφατικό 4-0 επί του Ολυμπιακού, όπου ο 31χρονος αμυντικός κάνει την πιο ώριμη εμφάνιση της καριέρας του.
Οι επόμενες δύο σεζόν του είναι συνδεδεμένες με την πορεία της ΑΕΚ: λίγες χαρές, πολλές πίκρες, ένας επικός αλλά χαμένος τελικός Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό το 2009, μια ανανέωση συμβολαίου-αναγνώριση της προσφοράς του μέχρι το 2011. Στις 26 Αυγούστου του 2010 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον ξεκινάει βασικό στην αναμέτρηση με την Νταντί, αλλά αποχωρεί στο ημίχρονο με πόνους. Τέσσερις μήνες αργότερα ο Μανόλο Χιμένεθ τον ρίχνει στη «μάχη της Λάρισας» και ο Γεωργέας πετυχαίνει το πρώτο γκολ του με την κιτρινόμαυρη φανέλα! Μια ονειρική επιστροφή στα γήπεδα για τον αγαπημένο των συμπαικτών του «Φούλη», ο οποίος εδώ και μια δεκαετία αποδεικνύει ότι καμία δυσκολία δεν μπορεί να νικήσει την αγάπη του για την ΑΕΚ».

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΕΑΣ (Σεζόν, συμμετοχές, διοργάνωση)
2000-01 9 πρωτάθλημα
2001-02 21 πρωτάθλημα, 12 Κύπελλο, 8 Ευρώπη
2002-03 16 πρωτάθλημα, 8 Κύπελλο, 2 Ευρώπη
2003-04 12 πρωτάθλημα, 4 Κύπελλο, 6 Ευρώπη
2004-05 6 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 2 Ευρώπη
2005-06 25 πρωτάθλημα, 5 Κύπελλο
2006-07 12 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 7 Ευρώπη
2007-08 8 πρωτάθλημα
2008-09 24 πρωτάθλημα, 5 Κύπελλο
2009-10 16 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 5 Ευρώπη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου