Ιστορία
Α.Ε.Κ. ΜΠΑΣΚΕΤ


Ιστορία

Ρίζες & Ίδρυση


Κωνσταντινούπολη 1914

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.Κ.) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην Αθήνα, με έμβλημα το Δικέφαλο Αετό και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, δύο χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά ουσιαστικά πολύ πριν το 1924, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε πληθυσμιακά μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, όπως και άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σαν τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη. Τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, η βιοτεχνία, ο πολιτισμός, η μουσική βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή. Ο αθλητισμός δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλοί αθλητικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταούλων», η «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος», ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κλπ.
Η ιδρυτική συνέλευση του σωματείου έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου του 1924. Η απόφαση για τη δημιουργία της ΑΕΚ είχε παρθεί τον Απρίλιο του 1924 στο μαγαζί αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στο κέντρο της Αθήνας. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου συλλόγου ήταν περισσότερα από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Κωνσταντίνος Σπανούδης (πρόεδρος της ΑΕΚ την περίοδο 1924-1932, διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελευθέριου Βενιζέλου), Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρήστος Αλεξανδρίδης.

Τα πρώτα βήματα


Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ το 1928

Το 1924 παράλληλα με την ίδρυση του συλλόγου δημιουργήθηκε το τμήμα μπάσκετ. Στους πρωτεργάτες του τμήματος καλαθοσφαίρισης ήταν και ο Κώστας Δημόπουλος (ιδρυτικό μέλος της ΑΕΚ και ποδοσφαιριστής της παράλληλα), οι αδελφοί Συμεωνίδη και ο Ευμένης Αθανασιάδης[1]. Το 1924 η AEK αναδείχθηκε πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΧΑΝ Αθηνών.[2] Αρχικά ο πυρήνας της ομάδας σχηματίστηκε από αθλητές που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη (όπου ήταν αθλητές της Ροβέρτειου Σχολής[3]), εν συνεχεία όμως προσχώρησαν στην ομάδα και νεαροί αθλητές. Υπήρξε ένα από τα σωματεία που με τις πρωτοβουλίες τους έγινε ανάγκαια η ύπαρξη φορέα διοργάνωσης του αθλήματος.
Το 1928 ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωσε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχε η AEK ως πρωταθλήτρια Αθηνών-Πειραιώς 1927-28.[4] Η AEK τα επόμενα χρόνια δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη αγωνιστική δράση και δεν είχε συμμετοχή σε κανένα πανελλήνιο πρωτάθλημα τις επόμενες δύο δεκαετίες.[5]

1949-1959

Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1949 το τμήμα μπάσκετ επανασυστάθηκε[4]. Η ΑΕΚ συμμετείχε στο πρωτάθλημα Γ' κατηγορίας Αθηνών-Πειραιώς τη διετία 1949-51 και στη Β' κατηγορία το 1951-52.[1] Την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ έπαιξε στην Α' κατηγορία Αθηνών-Πειραιώς και προκρίθηκε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1952-53, για δεύτερη φορά στη μέχρι τότε ιστορία της[1]. Από το 1952 η ομάδα είχε ως έδρα το ανοικτό γήπεδο μπάσκετ που δημιουργήθηκε δίπλα στον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Νέας Φιλαδελφείας[6]. Την περίοδο 1954-55 συμμετείχε για τρίτη φορά στο πρωτάθλημα Ελλάδος και αναδείχθηκε δεύτερη έχοντας μόνο μια ήττα από τον πρωταθλητή Πανελλήνιο. Το 1958 η AEK με παίκτη-προπονητή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατάκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα Ελλάδος.[7]
Μεταπολεμικά ιδρύθηκε και λειτούργησε για σύντομο χρονικό διάστημα και τμήμα γυναικείου μπάσκετ. Το τμήμα παρουσιάσε αξιόλογη δράση έχοντας πρωταγωνίστριες τις τέσσερις αδερφές Χωριανοπούλου.[8] Ο σύλλογος όμως δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στο τμήμα και λίγο αργότερα διαλύθηκε με τις αθλήτριες να προσχωρούν με ελύθερες μεταγραφές σε άλλους συλλόγους.

Περίοδος μεγάλων επιτυχιών (1960-1970): 6 Πρωταθλήματα και ευρωπαϊκός τίτλος

Η Α.Ε.Κ. στις αρχές της δεκαετίας κατέκτησε δύο συνεχόμενες φορές το πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς (1960, 1961), χωρίς όμως να καταφέρει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας.
Ωστόσο αυτή η δεκαετία έμελλε να είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της AEK στην καλαθοσφαίριση. Ο προπονητής της ομάδας Μίσσας Πανταζόπουλος δημιουργεί ένα σπουδαίο σύνολο και οδηγεί την ομάδα στην κορυφή της Ελλάδας. Ηγετική φυσιογνωμία υπήρξε ο καλαθοσφαιριστής Γιώργος Αμερικάνος.

Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Την περίοδο 1962-1963 η AEK κατακτά το πρώτο από τα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Την επόμενη χρονιά δημιουργείται η Α' Εθνική και η AEK έχοντας πρώτο σκόρερ τον Αντώνη Χρηστέα (4ος στο πρωτάθλημα), αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλήτρια. Την περίοδο 1964-65 ο Γιώργος Αμερικάνος θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Α Εθνικής και μαζί του η AEK πρωταθλήτρια Ελλάδος. Την ίδια περίοδο η ΑΕΚ σημειώνει την πρώτη σημαντική, για τα μέτρα της εποχής, επιτυχία. Προκρίνεται στους προημιτελικούς του κυπέλλου πρωταθλητριών. Αποκλείει την Μακάμπι Τελ Αβίβ (67-74, 64-53) και την βελγική Αντβέρπ (72-71, 85-70). Έρχεται, όμως, μετά η πανίσχυρη γιουγκοσλαβική Μπέογκραντ και ανακόπτει την πορεία της, χάνοντας μεν στην Αθήνα με 78-85, νικώντας, όμως, στο Βελιγράδι 101-84. Είναι τα πρώτα βήματα της μετέπειτα μεγάλης ΑΕΚ του αείμνηστου Γιώργου Μόσχου (δεν θα βρίσκεται στη ζωή για να ζήσει τον θρίαμβο του 1968) και των Γιώργου Αμερικάνου, Γιώργου Τρόντζου, Χρήστου Ζούπα, Στέλιου Βασιλειάδη, Αίαντα Λαρεντζάκη κ.α.[9].
Την επόμενη αγωνιστική σεζόν 1965-1966 η AEK κατακτά το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδος και παράλληλα γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αγωνιζόμενη στο Φάιναλ Φορ που διεχήχθει στην Ιταλία.[10] Οι επιτυχίες αυτές συνοδεύτηκαν από μια μεγάλη απώλεια για την ομάδα. Ο αθλητής Γιώργος Μόσχος είχε προσβληθεί από καρκίνο, κατάφερε όμως να συμμετάσχει σε ορισμένους αγώνες εκείνη τη χρονιά και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου 1966 σε ηλικία 29 ετών.
Την επόμενη χρονιά η AEK χάνει το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό για μια μόλις ήττα. Ένα χρόνο όμως αργότερα η AEK με προπονητή το Νίκο Μήλα θα επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας κατακτώντας το πρωτάθλημα της σεζόν 1967-1968 αήττητη με το Γιώργο Αμερικάνο να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ Ελλάδος.

Κύπελλο Κυπελλούχων 1968: Πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για ελληνικό σύλλογο

Στην Ευρώπη η περίοδος 1967-1968 υπήρξε σταθμός για την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Η AEK κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων αποκλείοντας στον ημιτελικό την πανίσχυρη Ίνις Βαρέζε με ιστορική ανατροπή στη ρεβάνς στο Παναθηναϊκό Στάδιο (σε αυτόν τον αγώνα κόπηκαν 42.086 εισιτήρια[11]) και επικρατώντας στον τελικό, που έγινε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο επί της Σλάβια Πράγας.[12] Η AEK έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο σε οποιοδήποτε άθλημα. Στον αγώνα σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ θεατών σε αγώνα μπάσκετ[13] που καταγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η προσέλευση ανήλθε στις 55.800 θεατές (50.000 κοινά εισιτήρια, 3.150 αριθμημένα, 600 αθλητικά, 2.050 προσκλήσεις).[14]
Ακολούθησε μια χρονιά (1969) κατά την οποία η AEK τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος εξαιτίας διαιτητικής αδικίας στον αγώνα-μπαράζ με τον ΠΑΟ.[15] Την περίοδο 1969-1970 η AEK θα αναδειχθεί και πάλι πρωταθλήτρια κατακτώντας έτσι 6 πρωταθλήματα μέσα σε 8 χρόνια. Στην Ευρώπη τη σεζόν 1969-70 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.[16] Τη δεκαετία αυτή η AEK καταξιώθηκε στον ελληνικό χώρο και παρότι δεν κατέκτησε για 32 χρόνια άλλο πρωτάθλημα, παρέμεινε δεύτερη ομάδα σε πρωταθλήματα έως και το 1988.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές [17], τις σεζόν 1966-67 και 1970-71 έγινε διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδας και η ΑΕΚ αναδείχθηκε Κυπελλούχος.

1970-1980


Φαίδων Ματθαίου

Το 1971 η AEK κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα χωρίς όμως να καταφέρει να το διεκδικήσει. Ο Μιχάλης Γιαννουζάκος αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα το 1973. Το 1974 περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, έχοντας μια λιγότερη ήττα από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό.
Το 1976 με προπονητή των Κώστα Μουρούζη η AEK αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με κορυφαίο το Μιχάλη Γιαννουζάκο. Το 1977 ο σύλλογος βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός της πρώτης τετράδας στο πρωτάθλημα και η 7η θέση η οποία κατατάχθηκε το 1978 φανέρωνε τη φθίνουσα πορεία της.
Το 1978 αντιμετωπίζει και πάλι τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και περιορίζεται στη δεύτερη θέση, με πρωταγωνιστές το Μηνά Γκέκο και το Γιώργο Τρόντζο στα τελευταία παιχνίδια της καριέρας του. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Γιώργος Αμερικάνος.
Το 1980 η AEK συναντά για τρίτη φορά τον Ολυμπιακό στον τελικό κυπέλλου και ηττάται για μια ακόμη φορά, με το Γιώργο Τρόντζο προπονητή και το Μιχάλη Γιαννουζάκο πρώτο σκόρερ της στον τελικό.

1980-1990


Κερτ Ράμπις

Το 1981 με προπονητή το Φρανκ Ντέβελι η AEK κατακτά το πρώτο της Κύπελλο Ελλάδος απέναντι στον Ηρακλή με το Βασίλη Γκούμα να σημειώνει 30 πόντους και τον Κερτ Ράμπις να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης.[18] Ο Κερτ Ράμπις, που αγωνίστηκε με την ελληνική υποκοότητα, είχε σπουδαία σταδιοδρομία στη συνέχεια στο NBA και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που αγωνίστηκαν στν Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Απόστολος Κόντος

Το 1983 αποκτήθηκε από την AEK ο Απόστολος Κόντος και μαζί με το Βασίλη Γκούμα και το Μηνά Γκέκο συνέθεσαν μια τριάδα μεγάλων σκόρερ, όμως η AEK παρουσίασε πρωτόγνωρη αγωνιστική πτώση. Ο Βασίλης Γκούμας και ο Μηνάς Γκέκος βρέθηκαν στην πρώτη τετράδα των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος το 1983, ενώ ο Βασίλης Γκούμας σε ηλικία 39 ετών αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα το 1985 και ο Μηνάς Γκέκος δεύτερος το 1988.
Το 1988 με προπονητή το Βαγγέλη Νικητόπουλο η AEK συμμετέχει για μια ακόμη φορά σε τελικό κυπέλλου Ελλάδος όμως η διαφορά δυναμικού με τον Άρη δεν της επιτρέπει να το κατακτήσει, παρά την προσπάθεια των Αριδά, Γκέκου, Παταβούκα. Την επόμενη χρονιά, επιτρέπεται η χρήση ξένου αθλητή στο ελληνικό πρωτάθλημα και η έλευση του αμερικάνου Ντάνι Βρέινς μαζί με τον ταλαντούχο Νάσο Γαλακτερό και τον προπονητή Κρέζιμιρ Τσόσιτς, δίνει στην ομάδα το έναυσμα για μια καλύτερη συνέχεια. Ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς είχε οραματιστεί και σχεδίαζε τη δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας που θα συγκέντρωνε τους σπουδαιότερους ανερχόμενους αθλητές,[19] όμως τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν στα μέσα της σεζόν δεν επιτρέπουν την επίτευξη των στόχων.[20]
Το 1989 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κλειστού γήπεδου μπάσκετ της AEK που πήρε το όνομα Γιώργος Μόσχος προς τιμήν του πρόωρα χαμένου αθλητή.

1990-2000


Νίκος Χατζής

Το 1992 η AEK τερματίζει στην 4η θέση του πρωταθλήματος και συμμετέχει στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας όπου γνωρίζει την ήττα από τον Άρη. Ο Νάσος Γαλακτερός και ο Κώστας Παταβούκας είναι οι παίκτες που κρατούν την ομάδα σε σεβαστό επίπεδο και μετά την αποχώρησή τους το 1993 η AEK αποδυναμώνεται αισθητά. Η παρουσία του Ρολάντο Μπλάκμαν, που υπήρξε αθλητής με σημαντικότατη σταδιοδρομία στο NBA, τη σεζόν 1994-95 δεν ήταν αρκετή για να γίνει η ομάδα αξιόμαχη. Το 1996 τερμάτισε στη 10η θέση που ήταν η κατώτερη της ιστορίας της στο πρωτάθλημα.

Μιχάλης Κακιούζης

Την επόμενη χρονιά ο πρόεδρος Ιωάννης Φιλίππου επιχειρεί την πλήρη αναμόρφωση της ομάδας, προσλαμβάνει τον προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη και αποκτά διακεκριμένους αθλητές όπως οι Βίκτορ Αλεξάντερ και Μπιλ Έντουαρντς με καριέρα στο NBA. Η ανάκαμψη της ομάδας είναι ραγδαία και η AEK τερματίζει στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα.
Την περίοδο 1997-98 η AEK ενισχυμένη από τον Μπάνε Πρέλεβιτς και το Γουίλι Άντερσον, ο οποίος αντικατέστησε κατά τη διάρκεια της σεζόν τον ολ-σταρ του NBA Ρίκι Πιρς, αγωνίστηκε στον τελικό της Ευρωλίγκα σημειώνοντας μια από τις πιο αξιόλογες διακρίσεις της ιστορίας της. Στον ημιτελικό επικράτησε με 69-66 επί της Μπενετόν Τρεβίζο. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όπου ηττήθηκε από τον Άρη.

Ιάκωβος Τσακαλίδης

Η περίοδος 1998-99 δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη για την AEK που κατατάχθηκε 5η στο πρωτάθλημα Ελλάδας και αγωνίστηκε απέναντι στον ΠΑΟΚ χωρίς επιτυχία στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας. Δίπλα όμως στους διακεκριμένους αθλητές Τζο Αρλάουσκας, Μπάνε Πρέλεβιτς και Άγγελο Κορωνιό νέοι ταλαντούχοι αθλητές όπως οι Κακιούζης, Ντικούδης, Τσακαλίδης και Χατζής προετοιμάζονταν για να ηγηθούν στην ομάδα τα επόμενα χρόνια.
Την περίοδο 1999-2000 ο Ιωάννης Φιλίππου προσλαμβάνει τον προπονητή Ντούσαν Ίβκοβιτς ο οποίος βασιζόμενος στη νέα γενιά των αθλητών της AEK οδηγεί την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα το 2000 στη Λωζάνη. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας η AEK αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό ο οποίος αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης και κατέκτησε το τρόπαιο με σκορ 57-55.

2000-2010


Ντούσαν Ίβκοβιτς

Το 2001 η AEK κατακτά και πάλι το Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας επί του Παναθηναϊκού με σκορ 66-64, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Ιμπραήμ Κουτλουάι. Στην Ευρώπη η AEK συμμετέχει στην τετράδα της Ευρωλίγκα όπου αποκλείεται από την Ταουγκρές.
Τη σεζόν 2001-02 ο Ντράγκαν Σάκοτα αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της AEK. Ο κορμός των Ελλήνων παικτών παραμένει στην ομάδα η οποία ενισχύεται με τον Τζέι Αρ Χόλντεν. Η AEK τερματίζει πρώτη στην κανονική περίοδο και αντιμετωπίζει στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται να προηγήται στη σειρά με 0-2 νίκες. Η AEK σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του πρωταθλήματος και κατακτά μετά από 32 χρόνια το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες.
Την επόμενη χρονιά η AEK κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα έχοντας αξιόλογη πορεία. Επίσης αξιόλογη δουλειά έγινε και στο τμήμα εφήβων το οποίο κατέκτησε για πρώτη φορά το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 2003, με την προπτική ανέγερσης νέου γηπέδου, κατεδαφίστηκε η έδρα της AEK το κλειστό γήπεδο Γιώργος Μόσχος μαζί με το Στάδιο Νίκος Γκούμας και ο σύλλογος χάνει την έδρα του. Τη σεζόν 2004-05 η AEK, παρά το ότι κατατάχθηκε 6η στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, επικράτησε στις αναμετρήσεις των πλέι οφ με μεικονέκτημα έδρας και αγωνίστηκε στους τελικούς της Α1 τερματίζοντας τελικά δεύτερη.
Τη σεζόν 2005-06 η AEK αγωνίστηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά, αλλά και τελευταία, στην Ευρωλίγκα. Την ίδια σεζόν απόχωρεί από την AEK ο Δημήτρης Φιλίππου και προκύτπουν άμεσα οικονομικές δυσχέρειες. Στο πρωτάθλημα ακολούθησε κάθετη πτώση και δεν ξανατερμάτισε πάνω από την 7η θέση. Η διοικητική αστάθεια και τα οικονομικά προβλήματα έπληξαν το σύλλογο που το 2010 τερμάτισε στη 10η θέση ισοφαρίζοντας τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του.

2011-2014


Δήμος Ντικούδης

Στις 20 Απριλιου 2011 η AEK τερμάτισε 13η στο πρωτάθλημα και υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2 κατηγορία. Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος η ΑΕΚ προχώρησε σε ένσταση κατά του Ηλυσιακού, επειδή ο πρόεδρος του ήταν ταυτόχρονα μάνατζερ παικτών που αγωνίζονται στην Α1, κάτι που θεωρείται ασυμβίβαστο. Ο Αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ δικαίωσε την ΑΕΚ και τη διατήρησε στην Α1, ρίχνοντας στην Α2 τον Ηλυσιακό.[21] Ο Ηλυσιακός προχώρησε άμεσα σε προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, το οποίο τον δικαίωσε ανατρέποντας την απόφαση του ΕΣΑΚΕ και ρίχνοντας οριστικά την ΑΕΚ στην Α2.[22][23]
Την σεζόν 2011-12 η ΑΕΚ με διοίκηση πρωτοδικείου τερμάτισε στην 4η θέση στην Α2 (2η σε τριπλή ισοβαθμία με ακόμα δύο ομάδες) και τελικά δεν κατάφερε να ανεβεί στην Α1.
Τον Ιούλιο του 2012 η διοίκηση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ αποφάσισε τον υποβιβασμό της ομάδας στην ερασιτεχνική Β' Εθνική για να καθαρίσει από ένα μεγάλο μέρος των χρεών. Η Ένωση την χρονιά 2012-13 τερμάτισε 2η στον όμιλό της και νίκησε στο μπαράζ των Τρικάλων τον Ηρακλή και επέστρεψε στην Α2. Τη σεζόν 2013-14 η Βασίλισσα κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 και επέστρεψε στην Α1 μετά από τρία χρόνια απουσίας.

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2015-16, η ΑΕΚ λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (Ε.Σ.Α.Κ.Ε.). Παράλληλα η "Βασίλισσα" συμμετέχει στο Κύπελλο Ελλάδας και στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Eurocup.
Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο του Ο.Α.Κ.Α., χωρητικότητας 18.500 καθήμενων. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Μάκης Αγγελόπουλος. Καθήκοντα πρώτου προπονητή εκτελεί ο Γιούρι Ζντοβτς, ένω άμεσος συνεργάτης του είναι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος. Το ρόστερ της ΑΕΚ συνθέτουν οι παρακάτω αθλητές:

ΑΕΚ - Roster 2014-15
Νο Εθνικότητα Όνοματεπώνυμο Θέση Γέννηση Ύψος
4 Νώντας Παπαντωνίου 1 28.04.1990 191 cm
3 Νίκος Καμαριανός 3 21.03.1997 204 cm
6 Ντούσαν Σάκοτα 3-4 22.04.1986 210 cm
7 Μαλίκ Χέρστον 3 01.06.1990 198 cm
31 Νίκολας Παύλος 3 26.02.1992 201 cm
34 Γεώργιος Τσαλμπούρης 4-5 22.06.1996 216 cm
11 Φίλιπ Σκραμπ 1-2 27.11.1992 191 cm
12 Λουκάς Μαυροκεφαλίδης 4-5 25.07.1984 210 cm
69 Κρις Ουόρεν 1 22.10.1988 178 cm
19 Δημήτρης Κατσίβελης 1-2 01.10.1991 197 cm
15 Ζήσης Σαρικόπουλος 5 31.03.1990 213 cm
21 Δημήτρης Μωραϊτης 1-2 03.02.1999 194 cm
23 Μαρκ Αντόνιο Κάρτερ 2 22.05.1985 192 cm
33 Ντάνιελ Όρτον 5 06.08.1990 209 cm
2 Ντι Τζέι Κούπερ 1 06.12.1990 183 cm
18 Μίλαν Μιλόσεβιτς 3-4 26.09.1985 205 cm
Προπονητής: Γιούρι Ζντοβτς
Ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου 2015

Επιτελείο

Επιτελείο
Προπονητής Γιούρι Ζντοβτς
Α' Βοηθός προπονητή Σωτήρης Μανωλόπουλος
Β' Βοηθός προπονητή Νίκος Δημητρίου
Γ' Βοηθός προπονητή Αλέξης Φαλέκας
Τιμ Μάνατζερ Γιώργος Χήνας
Γυμναστής Νίκος Γλεντής
Γυμναστής Νίκος Αλεξίου
Φροντιστής Γιώργος Σταθόπουλος
Ιατρός Δημήτρης Τσούκας
Φυσιοθεραπευτής Μανώλης Πετρόπουλος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου