Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Αξίζει επένδυση αυτή η ΑΕΚ


Κανείς δεν περίμενε το παιχνίδι με τη Ζενίτ για να καταλάβει ότι η ΑΕΚ χρειάζεται άμεσα ενίσχυση. Οι Ρώσοι είναι αποδειγμένα καλύτερη ομάδα και σίγουρα το ότι παίζουν σε αυτόν τον θεσμό και όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν θέμα συγκυριών. Σίγουρα όμως από όλα τα παιχνίδια μπορείς να βγάλεις κάποια συμπεράσματα και αυτό που βγήκε από το προχθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού Σταδίου, είναι ένα και ξεκάθαρο. Ότι πληρώνεις παίρνεις. Όπου βάζεις λεφτά, θα πάρεις λεφτά (και όπου βάζεις... φιστίκια, θα πάρεις κάτι αντίστοιχο). Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τον Παππά και τον Νοτιά, να βάλουν τα ίδια χρήματα που βάζει η Gazpromστην ομάδα τους και να φέρουν την ΑΕΚ σε ίδιο επίπεδο, σε μία μεταγραφική περίοδο (αν και αυτό θα ήταν το ιδεατό για κάθε ΑΕΚτζή), ωστόσο μπορούν οι δύο μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ να δώσουν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα στον προπονητή, που λίγο καιρό πριν συναίνεσαν για να έρθει, ώστε να φτιάξει την ομάδα που θέλει.

Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής που έχει αφήσει ο Ισπανός, είναι πολύ καλά. Μπορεί να μην τον βοηθάνε απόλυτα τα αποτελέσματα που έχει φέρει με την ΑΕΚ, ωστόσο η δουλειά ενός προπονητή που έχει έρθει μόλις 2 μήνες στον ομάδα, δεν την αναδεικνύουν (μόνο) αυτά. Ο Χιμένεθ έχει καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη των παικτών του, άπαντες μέσα στα αποδυτήρια τον σέβονται, πολλοί από τους παίκτες του, παίζουν και για τον ίδιο και αυτός με τη σειρά του καθημερινά... σκίζεται στην δουλειά και παλεύει να διορθώσει τα κακώς κείμενα, ενώ είναι σαφές πως ήδη έχει καταφέρει να περάσει κάποια στοιχεία της φιλοσοφίας του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμα και στο προχθεσινό παιχνίδι και μέχρι το κομβικό σημείο του χαμένου πέναλτι, η ΑΕΚ έδειχνε να ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο και κυρίως το πώς θα καταφέρει να το κερδίσει αυτό το... κάτι. Παράλληλα, αρκετοί είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν βελτιωθεί ατομικά ή έχουν... ξεμπλοκάρει. Δείγμα του ότι με τη σωστή δουλειά όλα βελτιώνονται (πρώτη περίπτωση), ενώ αν πλησιάσεις τον κάθε παίκτη όπως πρέπει, μπορείς να έχεις το 100% των δυνατοτήτων του (δεύτερη περίπτωση)
Σε αυτόν λοιπόν τον προπονητή, που στηρίζεται από διοίκηση, παίκτες και κόσμο (τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία του), αξίζει να επενδύσουν οι μέτοχοι της ΠΑΕ. Άλλωστε και ο Ισπανός μία επένδυση για την ομάδα είναι και μάλιστα αρκετά δαπανηρή, αφού αν οι μεγαλομέτοχοι δεν είχαν σκοπό να δώσουν χρήματα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του, ποιος ο λόγος να προβούν σε αυτή την επιλογή, ενώ θα μπορούσαν να είχαν φέρει έναν νέο και Έλληνα προπονητή, με τα μισά χρήματα. Η ευκαιρία λοιπόν είναι μπροστά τους. Με έναν καλό «τιμονιέρη» στον πάγκο, με 6-7 παίκτες στο ρόστερ υψηλού επιπέδου, που ήδη υπάρχουν και με 3-4 ποιοτικές προσθήκες (επιλογές και μόνο του προπονητή) τον Γενάρη, η Ένωση μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη νέα χρονιά, αλλά και να «σώσει» ότι απομένει για φέτος.
Άλλωστε ο αποκλεισμός από το Europa League δεν ήταν οικονομικό... πλήγμα για την ΠΑΕ. Τα χρήματα που θα καρπωνόταν η ΑΕΚ, ακόμα και αν βρισκόταν στην φάση των «32» θα ήταν ελάχιστα μπροστά στο έλλειμμα των 15 εκ. ευρώ που προέκυψε από τη χθεσινή Γ.Σ. Μόνο τυχόν καλά τηλεοπτικά δικαιώματα θα έβαζαν ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία και εφόσον η αντίπαλος προερχόταν από Γερμανία ή Γαλλία που οι τηλεοράσεις εκεί... χαρίζουν χρήματα με το τσουβάλι για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Κατά τα άλλα, μόνο το Τσάμπιονς Λιγκ δίνει λεφτά. Και η ΑΕΚ εκεί πρέπει να στοχεύσει για φέτος. Το ίδιο και οι μεγαλομέτοχοί της.
Μπορεί το πρωτάθλημα να έχει χαθεί ουσιαστικά, όμως η δεύτερη θέση που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην κορυφαία και «χρυσοφόρα» ευρωπαϊκή διοργάνωση, θα παίζεται μέχρι τον Μάιο. Αν λοιπόν υπάρχει ένας τρόπος αυτά τα 15 εκ. ευρώ να βρεθούν άμεσα και χωρίς να χρειαστεί να αναζητηθεί κάποιος επενδυτής ή να συμμετάσχουν οι Παππάς, Νοτιάς, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει το βάρος να πέσει εξολοκλήρου εκεί. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται επιτακτικά μεταγραφές σε θέσεις που θεωρεί ο Χιμένεθ ότι επιτάσσουν ενίσχυση. Αυτή των πλαϊνών μπακ, του αμυντικού μέσου με δημιουργικά στοιχεία στο παιχνίδι του και ενός ακραίου επιθετικού, καλύτερου των Λεονάρντο και Μπερνς.
Η μεταγραφική περίοδος που ανοίγει σε λίγες μέρες, είναι η τελευταία ευκαιρία των Παππά και Νοτιά να... σώσουν την ΑΕΚ, αλλά και την ίδια τους την επένδυση. Γνωρίζοντας εκ του ασφαλούς ότι ο Χιμένεθ δεν πρόκειται να τους ζητήσει τρελά πράγματα, μπορούν εύκολα να του πραγματοποιήσουν τα «θέλω» του και να φτάσει την ομάδα εκεί που σίγουρα οι ικανότητές του, μπορούν να την φέρουν. Με συγκεκριμένες προσθήκες, προσεγμένες επιλογές και κυρίως παίκτες που γνωρίζει ο Ισπανός και θέλουν να έρθουν στην ΑΕΚ για να παίξουν ποδόσφαιρο, η Ένωση μπορεί σίγουρα να κάνει ένα δυνατό «φίνις» και του χρόνου να κουνάει το... πραγματικό σεντόνι. Προδιαγραφές για να μειωθεί το ρίσκο της επένδυσης υπάρχουν και αυτή η ΑΕΚ αξίζει να στηριχθεί από τα αφεντικά της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου