Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Νέα φιλαδέλφεια...2013!


Τον Μάιο του 2003 οι «εγκληματικές» ενέργειες του Γιάννη Γρανίτσα (τότε πρόεδρου ΠΑΕ και Ερασιτεχνικής) έφεραν την ΑΕΚ χωρίς γήπεδο με το «Νίκος Γκούμας» να αποτελεί την γλυκιά νοσταλγία και μελαγχολία όλων. Η ΑΕΚ έκτοτε «ταλαιπωρήθηκε» και ακόμη «ταλαιπωρείται». Μέσα στο 2010 και επτά χρόνια με την Ενωση «ξεσπιτωμένη» σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Ανω Λιόσια, Ριζούπολη, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Καραϊσκάκη και ΟΑΚΑ (με υψηλό ενοίκιο) η διοίκηση της ΠΑΕ μαζί με την Ερασιτεχνική κάνουν την πιο σοβαρή προσπάθεια για να δούμε επιτέλους όλοι αν είναι εφικτό να δούμε γήπεδο της ΑΕΚ και πάλι στο μοναδικό οικόπεδο που της ανήκει από την ημέρα ίδρυσης της. Η ΠΑΕ και η Ερασιτεχνική στην πορεία όλων αυτών των μηνών κατάφεραν πολλά, αν και ακόμα έχουμε δρόμο. Είχαν μαζί τους και την παλιά Δημοτική Αρχή Νέας Φιλαδέλφειας και την νέα Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας με την Δήμαρχο Εφη Αποστολάκη, ενώ ενημέρωσαν την Πολιτεία διεξοδικά για το πλάνο τους (Μωραϊτη, Σηφουνάκη, Νικητιάδη).
Πλέον, όλοι γνωρίζουν ότι η ΑΕΚ για πρώτη φορά ενωμένη θέλει να κάνει γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια και θα εξαντλήσει τις πιθανότητες της μέχρι τέλους. Ετσι, άλλωστε πρέπει να κάνει σεβόμενη τον κόσμο της και την ιστορία της. Ο πρώτος κύκλος επαφών ολοκληρώθηκε και πλέον μπαίνουμε στο (ίσως) πιο κρίσιμο κομμάτι της όλης προσπάθειας. Η ΑΕΚ έλαβε διαβεβαιώσεις από αρμόδιους φορείς, αλλά τώρα πάει να λάβει χειροπιαστά πράγματα. Συγκεκριμένα, νομοθετικές ρυθμίσεις τέτοιες που να ευνοούν αυτό που θέλει να κάνει. Αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν το ΥΠΕΚΑ και τους Μωραϊτη και Σηφουνάκη, ειδικά τον δεύτερο που έχει στο χαρτοφυλάκιο του την Πολεοδομία. Η ΑΕΚ καλείται να είναι προσεχτική και στο τι θα λάβει από την Πολιτεία μέσω του νόμου που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή, αλλά και ενόψει Συμβουλίου της Επικρατείας και περιβαλλοντολογικών ζητημάτων (εκεί που «έχασε» το 2003).
Η ΑΕΚ έχει πει σαφώς σε όλους τι θέλει στο οικόπεδο των 30.000 τ.μ. Ποδοσφαιρικό γήπεδο 28.000 θέσεων που ενδεχομένως να φτάσει στις 30.000 αν το επιτρέψουν οι ρυθμίσεις, εμπορικούς χώρους 5.000 τ.μ. (ή και πιο ήπια χρήση) και πάρκινγκ 1.200 θέσεων, ενώ για το οικόπεδο που βρισκόταν το εργοστάσιο της Μπριτάνια υπάρχει η σκέψη μετά την ολοκλήρωση του έργου να γίνει κλειστό 5.000 θέσεων για την «Βασίλισσα» και τα ερασιτεχνικά τμήματα. Η ΑΕΚ έχει και συγκεκριμένους στόχους αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα. Θέλει (αν όλα πάνε κατ’ ευχήν) μέσα στο 2011 να ξεκινήσει τις εργασίες στην Νέα Φιλαδέλφεια με
 βραχυπρόθεσμό στόχο να προλάβει μέσα στο καλοκαίρι και σε 18 μήνες από τότε να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Δηλαδή, με λίγα λόγια το 2013 η ΑΕΚ να έχει μπει ξανά στο παλιό της «σπίτι» που θα έχει μοντέρνα και σύγχρονη μορφή, αλλά πάντα θα φέρνει γλυκές θύμισες του παρελθόντος.
Όλα αυτά είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά ο Σταύρος Αδαμίδης που έχει αναλάβει να μπει μπροστά στο θέμα του γηπέδου (και ειδικά της χρηματοδότησης που «καίει») διαβεβαιώνει όλους ότι η ΑΕΚ θα γυρίσει ξανά στην Νέα Φιλαδέλφεια. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου στα 80-100 εκατ.ευρώ και το αρχικό πλάνο κάνει λόγο για 60% χρηματοδότηση από ξένο τραπεζικό κολοσσό και το υπόλοιπο να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια (κυρίως εκ των μεγαλομετόχων Παππά και Νοτιά που είπαν δημοσίως ότι θέλουν να βοηθήσουν).
Η ΑΕΚ σύντομα θα είναι σε θέση αν γνωρίζει αν μπορεί να προχωρήσει το πλάνο της για γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια και να το υλοποιήσει μέχρι τέλους. Τα όνειρα είναι ανέξοδα και το τωρινό της ΑΕΚ κάνει λόγο για επιστροφή στο «σπίτι» το 2013. Δέκα χρόνια μετά το «αντίο»…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου