Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

«Στα πρότυπα Μπάρτσα – Άρσεναλ»

Η αρχιτεκτόνισσα του νέου προπονητικού κέντρου της ΑΕΚ, Ρία Ξένου - Βογιατζή μιλάει για το έργο στα Σπάτα

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα GOAL η αρχιτεκτόνισσα του νέου προπονητικού κέντρου της ΑΕΚ στα Σπάτα, Ρία Ξένου - Βογιατζή. Στα όλα λέει αναφέρει όλα όσα σχεδιάστηκαν τα τελευταία 6 χρόνια προκειμένου η ΑΕΚ να μπει σε ένα «σπίτι» που να καλύπτει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της. Αναλυτικά η συνέντευξη:
«Λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας με την ΑΕΚ, εξαρχής εφαρμόσαμε αρχιτεκτονική ταυτότητα γι' αυτήν την ομάδα. Ξεκινήσαμε με το προπονητικό στις Αχαρνές, συνεχίστηκε με όλα τα AEKshop σε Ελλάδα και Κύπρο και στη συνέχεια για τα Σπάτα και το αθλητικό κέντρο της Ερασιτεχνικής (σ.σ.: το σχέδιο Κουρέπη, που δεν προχώρησε για Πανελλήνιο στη Νέα Φιλαδέλφεια). Ολα έχουν έναν κοινό παράγοντα. Αυτό είναι το αρχιτεκτονικό στυλ, το deconstruction, η αποδόμηση στα ελληνικά. Φαίνεται σαν να είναι κάτι ακατάστατο και να έχουν σπάσει κολόνες.
Στην πραγματικότητα υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από αυτό και είναι που μας δίνει τη δυναμική. Οένας όγκος εισχωρεί μέσα στον άλλον και δίνει ιδιαίτερες όψεις. Είναι κάτι που έχουμε εφαρμόσει σε ό,τι κτιριακό έχει κάνει η ΑΕΚ ως σήμερα. Στο μέλλον, ενδεχομένως να βλέπει κάποιος ένα κτίριο και θα λέει πως αυτό είναι της ΑΕΚ. Είναι κάτι αρκετά σημαντικό για έναν αρχιτέκτονα και πολύ καλύτερο από άλλες ομάδες που κάνουν απλά κάτι λιτό» εξηγεί η Ρία Ξένου Βογιατζή. Εξίσου σημαντικό είναι πως η ΑΕΚ πήρε τα στοιχεία που χρειαζόταν από τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ και τα προσάρμοσε στις δικές της ανάγκες. «Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ δίνουν πολύ μεγάλη βάση όχι στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, με εξαίρεση της Αρσεναλ, αλλά στις λειτουργίες. Υπάρχουν αρκετές λειτουργίες που δεν έχουμε βάλει, κυρίως λόγω χώρου. Το προπονητικό κέντρο όπως έχω αντιληφθεί έπειτα από τόσα χρόνια, είναι το σπίτι της για κάθε ομάδα, οι χρήσεις, οι λειτουργίες και η ταυτότητα της ομάδας, καθορίζουν το σχήμα.
Οταν ξεκινήσαμε την ανάλυση και τη φιλοσοφία της ομάδας, το πρώτο σκαρίφημα έγινε από τον κύριο Σάντος. Επειτα ξεκινήσαμε έναν τεράστιο κύκλο επαφών από τους φροντιστές ως τον υπεύθυνο των ακαδημιών, ώστε να βρούμε τις ανάγκες της ΑΕΚ. Πήραμε διάφορα λειτουργικά στοιχεία που αφορούν τα προπονητικά της Μπαρτσελόνα και της Αρσεναλ και τα ενσωματώσαμε στις ανάγκες της ΑΕΚ. Οταν θα γίνει η δεύτερη φάση, θα προστεθούν λειτουργίες και χρήσεις που θα κάνουν τη διαφορά. Τώρα είμαστε σε καλό σημείο, αλλά στη δεύτερη φάση θα είμαστε κορυφαίοι».
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετές φήμες για προβλήματα που υπήρχαν στο προπονητήριο των Σπάτων. Κάποια σενάρια για πρόβλημα στα γήπεδα, άλλα ακόμα πιο αναπτυγμένα για σύγκρουση Παππά - Νοτιά και εμπλοκή στη σύμβαση της ΠΑΕ με τη «Μεσογαία». Η Ρία Ξένου - Βογιατζή μπορεί να μιλήσει για το έργο και είναι απόλυτη στην άποψή της.
«Το αρχικό σχέδιο ήταν όλα τα γήπεδα να είναι σε ένα επίπεδο. Στη συνέχεια είπαμε να ξεχωρίσουμε το ένα, προκειμένου να είναι πιο ψηλά και να γίνονται αγώνες. Στο μεσαίο γήπεδο βρέθηκαν αρχαία και, όταν έγινε η αποτύπωσή τους, η Αρχαιολογία μας υποχρέωσε να σηκώσουμε το γήπεδο και έτσι έγινε σε τρία επίπεδα, κάτι που δεν είναι κακό, καθώς παρέχει οπτική και ηχητική μόνωση και εν τέλει μας ωφέλησε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κατασκευή των γηπέδων. Είναι μια συνέχεια στο έργο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Το όνειρο του Νικολαΐδη
Η Ρία Ξένου - Βογιατζή χειρίζεται την υπόθεση «προπονητικό κέντρο» για την ΑΕΚ από το 2004. Επί διοικήσεως Πέτρου Στάθη έγιναν οι πρώτες συζητήσεις, αλλά το θέμα άρχισε να προχωρά με τον Ντέμη Νικολαΐδη και την «κιβωτό», που παρουσίασε για τις Αχαρνές. «Ξεκινήσαμε το 2004 με τον Πέτρο Στάθη και κάναμε το σχέδιο για το πρώτο προπονητικό κέντρο στο Πολυδένδρι.
Αυτό πήρε κάποια έκταση, δημοσιεύτηκε στον Τύπο, αλλά μετά σταμάτησε. Οταν ανέλαβε ο Νικολαΐδης, το συγκεκριμένο σχέδιο μπήκε στο συρτάρι. Λίγο καιρό αργότερα ο Νικολαΐδης με κάλεσε να μιλήσουμε για το θέμα του προπονητικού, γιατί ήταν το όνειρό του. Φτάσαμε σε κάποια συμφωνία και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε σχέδια για τις Αχαρνές το 2005, που ουσιαστικά ήταν το δεύτερο προπονητικό κέντρο που σχεδίασα για την ΑΕΚ» εξηγεί η αρχιτέκτων του έργου για τα πρώτα βήματα.

Το θέμα του ΣτΕ
Η Ρία Ξένου - Βογιατζή παρέδωσε το πρώτο τμήμα του προπονητηρίου της ΑΕΚ. «Παραδίδονται τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα, κερκίδες 275 θέσεων, συν χώροι όπως αποδυτήρια διαιτητών με περιορισμούς που έθεσε η ΓΓΑ προκειμένου να μπορεί να διεξαχθεί αγώνας (πρόσβαση για ασθενοφόρο, διπλές περιφράξεις, έξοδος διαφυγής). Περιλαμβάνει κτίριο 1200 τ.μ. στο οποίο θα υπάρχουν γραφεία εταιρείας, αποδυτήρια πρώτης ομάδας, γραφεία προπονητή και βοηθών του, εργομετρικά κέντρα, πισίνα, όσα χρειάζεται η πρώτη ομάδα για να κάνει προπόνηση».
Ωστόσο, για την ολοκλήρωση απαιτούνται ακόμα αρκετά και πρώτα απ' όλα απεμπλοκή από το ΣτΕ. «Το τρίτο γήπεδο ελπίζουμε να είναι στις αρχές του 2011. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει εφόσον λυθεί το θέμα με το ΣτΕ. Θα περιλαμβάνει ακόμα ένα γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα, που θα μπορεί να χωρίζεται για να γίνονται οι προπονήσεις των ακαδημίων. Ακόμα δύο κτίρια, που θα είναι οι ξενώνες, και το άλλο θα είναι το προπονητικό κέντρο της πρώτης ομάδας, όπου θα μπορούμε να βάλουμε από πλέι ρουμ, μέχρι μουσείο. Θα έχει γήπεδο 5Χ5, γήπεδα τένις. Εξωτερική πισίνα που θα αφορά τα μέλη του πριβέ κλαμπ. Κατά την περίοδο της μελέτης μπορεί να υπάρξουν κι άλλα θέματα. Χωροταξικά υπάρχει χώρος».
Οσον αφορά την ποιότητα κατασκευης, η αρχιτέκτων καμαρώνει δικαιολογημένα: «Είναι μισό μπετόν και μισό μέταλλο. Στην πορεία προέκυψε και το θέμα του βιοκλιματικού. Βασικός παράγοντας σχεδιασμού ήταν ο βιοκλιματικός χαρακτήρας του κτιρίου, το οποίο μας προσδίδει πολλούς περιορισμούς ως προς την επιλογή υλικών και άλλων στοιχείων όψης αλλά με σημαντικά ενεργειακά οφέλη. Είναι ένα σύνολο παρεμβάσεων όπως αυξημένη θερμομόνωση κελύφους, υαλοστάσια χαμηλής εκπομπής, χρήση ανεμιστήρων οροφής, εναλλάκτες εδάφους - αέρα, έλεγχος συστήματος φωτισμού, σκιασμός ανοιγμάτων και νυχτερινός αερισμός».

Πώς τέλειωσαν οι Αχαρνές
Είναι αλήθεια πως το προπονητικό κέντρο στις Αχαρνές αποτέλεσε ένα σπουδαίο πρότζεκτ που επιχείρησε για την ΑΕΚ ο Νικολαΐδης. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν στέφθηκε από επιτυχία και η Ρία Ξένου - Βογιατζή εξηγεί τους λόγους: «Αυτή η μελέτη κράτησε αρκετά χρόνια, γιατί εκτός από το μελετητικό κομμάτι υπήρξαν και διάφορα διαδικαστικά: αρχαιολογία, δασαρχεία, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ. Ακόμα κι όταν πήραμε την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, το έργο κατέστη αδύνατο να γίνει, γιατί το πρόβλημα ήταν το δασαρχείο, που δεν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστεί. Το 2008 συνειδητοποιήθηκε πλήρως πως δεν μπορεί να γίνει εκεί το προπονητικό, ξεκίνησε νέα έρευνα προκειμένου να βρεθεί έκταση και ποια άλλα οικόπεδα μπορούσε να φιλοξενήσει το προπονητικό. Επειδή είχε γίνει σπουδαία δουλειά και ήταν ένα μεγάλο κτίριο 6.500-7.000 τ.μ.».

Οι άλλες λύσεις
Από τη στιγμή που τέλειωσε η προσπάθεια των Αχαρνών και μέχρι να φτάσει η ΑΕΚ στα Σπάτα, απαιτήθηκαν πολλά βήματα και εξετάστηκαν αρκετές περιοχές, όπως αναφέρει η αρχιτέκτων του έργου. «Είδαμε 4-5 οικόπεδα σε διάφορα σημεία της Αττικής. Στις Αφίδνες, στο Κορωπί, σε άλλο οικόπεδο στις Αχαρνές μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό. Κάθε ένα από αυτά απορρίφθηκε για διαφορετικούς λόγους: υπήρχαν προβλήματα χρήσεων, κάποια χωματερή που ήταν κοντά, μεγάλες υψομετρικές διαφορές, δεν υπήρχε καλή πρόσβαση. Δεν θέλαμε νότια λόγω Ολυμπιακού ή στο κέντρο. Στα Σπάτα ξεκινήσαμε σε μια μεταβατική περίοδο της ΑΕΚ με πρόεδρο τον Νικολαΐδη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θανόπουλο, αλλά ουσιαστικά επί Θανόπουλου ξεκίνησε η υπόθεση. Και τώρα με τη διοίκηση του κ. Αδαμίδη η ΑΕΚ μπαίνει επιτέλους στο δικό της σπίτι» τόνισε η κ. Ξένου - Βογιατζή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου