Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Αφιέρωμα στον Δ. Φροξυλιά


«Ευκαιρία για εμάς ο Χιμένεθ»
Αφιέρωμα Κυπρίων για τον 17χρονό άσο της ΑΕΚ και άγνωστες στιγμές ως τώρα στη ζωή του



Το ντεμπούτο του Δημήτρη Φροξυλιά στο χθεσινό παιχνίδι με την Αντερλεχτ έγραψε τον 17χρονο μεσοεπιθετικό στην ιστορία, σαν τον μικρότερο σε ηλικία παίκτη της ΑΕΚ που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το Κυπριακό sitesigmalive.com σε ένα προσωποκεντρικό αφιέρωμα στον Φροξυλιά αποκαλύπτει άγνωστες ως τώρα στιγμές στη ζωή του. Αναλυτικά:
«Σε ηλικία 17 ετών και 130 ημερών το "κυπριόπουλο" έγινε ο νεαρότερος που αγωνίστηκε με τα χρώματα της ΑΕΚ Αθηνών στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. O Δημήτρης Φροξυλιάς έγινε το βράδυ της Πέμπτης ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, και 5ος στη σχετική λίστα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό αγώνα της ομάδας. Δηλωμένος στη "List Β" της UEFA, κλήθηκε να συμπληρώσει τη 18άδα λόγω των πολλών απουσιών που αντιμετώπιζε ο «Δικέφαλος». Στο 73ο λεπτό της αναμέτρησης ο Μανουέλ Χιμένεθ, αποφάσιζε να τον ρίξει στη μάχη στη θέση του Παναγιώτη Λαγού. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής έπαιρνε το «βάφτισμα του πυρός» σε ηλικία 17 ετών και 130 ημερών.
Ο πατέρας του κατάγεται από τη Λάρισα και είναι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Οι Ελλαδίτες» στην καρδιά της Λευκωσίας. Η μητέρα του από τον Άγιο Επιφάνειο, με τον νεαρό να διατηρεί και τα δύο διαβατήρια, Ελλάδας και Κύπρου.
Σε ηλικία οκτώ ετών εγγράφεται στις Ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ και παραμένει εκεί μέχρι τα 14 του χρόνια αγωνιζόμενος με τις ομάδες της U13 και U14 . Όλοι αναφέρονται σε ένα πού μεγάλο ταλέντο, και κάποιοι από τους προπονητές του επιμένουν στο ότι ο σύλλογος της Λευκωσίας θα έπρεπε να «ποντάρει» σε αυτόν. Κάπου εκεί έρχεται η πρόταση για να δοκιμαστεί στην Αγγλία. Ο λίγο ατίθασος χαρακτήρας του, προσθέτει πόντους στην απόφαση να του επιτραπεί να πάει στις Ακαδημιες της Μάντσεστερ Σίτι. Οι «γαλαζοκίτρινοι» «απελευθερώνουν» τον νεαρό που μένει για ένα χρόνο στην Αγγλία. Περνά και από Άρσεναλ και Τσέλσι, όμως οι κανονισμοί της Αγγλίας δεν επιτρέπουν την παραμονή ενός τόσο νεαρού ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό, αν δεν είναι μαζί του και κάποιος κηδεμόνας. Φεύγει για να δοκιμαστεί επίσης σε Ακαδημίες πρωτοκλασάτων ομάδων της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Με την επιστροφή του στην Κύπρο, περνά και πάλι για 2-3 βδομάδες από τον «Αρχάγγελο», αλλά δε μένει εκεί, αφού ο Νίκκι Παπαβασιλείου τον πείθει να πάει στις δικές του Ακαδημίες στη Λεμεσό. Για έξι περίπου μήνες  προπονείται στη Λεμεσό, μέχρι που έρχονται οι προτάσεις για να δοκιμαστεί στην Ελλάδα. Περνά από δοκιμαστικά από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, αλλά η ΑΕΚ τον αρπάζει μέσα από τα χέρια της ομάδας του λιμανιού. «Σχολείο, εστία για διαμονή, ένα χαρτζιλίκι και προπονήσεις», τα όσα προσφέρει ο «Δικέφαλος» που τον κάνει δικό του.
Εδώ και δύο χρόνια ανήκει στην οικογένεια της ΑΕΚ Αθηνών. Πέρσι αγωνίστηκε με τους ερασιτέχνες της ομάδας. Φέτος ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς τον παίρνει προετοιμασία με την επαγγελματική ομάδα, και του δίνει αρκετό χρόνο συμμετοχής στα φιλικά προετοιμασίας. Όχι όμως και την ευκαιρία σε κάποιο επίσημο αγώνα. Μέχρι που οι «συγκυρίες» του αγώνα με την Άντερλεχτ αναγκάζουν τον Μανουέλ Χιμένεθ να τον ρίξει στον αγώνα. Το νεαρό «κυπριόπουλο» με τον αριθμό 93 στην πλάτη, ήταν φανερά τρακαρισμένο όταν ανεβοκατέβαινε την αριστερή πτέρυγα της ΑΕΚ, σε ένα διάστημα που η μεγάλη αντίπαλος την έκλεισε στα «καρέ» στην προσπάθεια να πετύχει το νικητήριο γκολ. Ωστόσο η βραδιά της 4ης Νοεμβρίου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του 17χρονου μέσου.
Γεννημένος στις 28 Ιουνίου 1993, ο Δημήτρης Φροξυλιάς κλήθηκε μια φορά στην Εθνική Ελλάδος με την ομάδα των νέων, και έκανε κάποιες προπονήσεις. Δεν αγωνίστηκε ποτέ με τα χρώματα της Ελλάδας, αφού την προηγούμενη του αγώνα, η νεανική του τρέλλα ανάγκασε τον προπονητή του να τον διώξει εξαιτίας μιας ενέργειας του Φροξυλιά που έκανε τους πάντες να ξεκαρδιστούν στα γέλια. Οπότε «Ιδού η Ρόδος» για την Κυπριακή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Αφού οι ομάδες στο νησί είχαν ένα τέτοιο ταλέντο και δεν του έδωσαν τελικά τις ευκαιρίες, ας αρπάξει την ευκαιρία η ΚΟΠ, και να τον καλέσει άμεσα σε κάποιο από τα ομοσπονδιακά συγκροτήματα. Άλλωστε η «λειψανδρία» είναι πρόβλημα περισσότερο του Κυπριακού ποδοσφαίρου παρά του Ελλαδικού».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου